SCANDALUL PRIMELOR | Caz închis pentru Marian Drăgulescu: „Am început anul cu dreptul. Mesajul nostru a fost foarte bine înțeles”. Concluziile „Marocanului” și victoriile intermediare obținute după discuția cu Alin Petrache

SCANDALUL PRIMELOR | Caz închis pentru Marian Drăgulescu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Punct și de la capăt în scandalul primelor. Marian Drăgulescu a fost unul dintre puținii sportivi medaliați la întrecerile mondiale din 2015, prezenți la întâlnirea amicală convocată de Alin Petrache – o victorie simbolică obținută de atleți, care totuși nu rezolvă propriu-zis inegalitatea naționala de handbal a României, medaliată cu bronz la CM versus restul medaliaților tricolori din an preolimpic în ceea ce primește primele. Handbalistele rămân cu banii, câte 72.800 de lei fiecare în parte, după ce premierul Dacian Cioloș le-a suplimentat cu câte 60.000 de lei premiul legal, Marian Drăgulescu & Co –  cu premii pe la jumătate și promisiunea că în 2016, situația nu se va mai repeta. De luni, „Marocanul” reintră în sala de gimnastică, pentru a relua lucrul la săritura Drăgulescu 2 și munca pentru împlinirea visului de a-și completa palmaresul olimpic cu un aur – singurul care îi lipsește din CV, după un argint și două bronzuri, în 2004. Pozitiv și optimist.

Până la urmă, mesajul nostru a fost foarte bine înțeles, a fost foarte clar. Unul singur și clar: vrem echitate, vrem să fim tratați la fel. Mesajul a ajuns unde trebuie, de aceea a avut loc această întâlnire. Este un principiu sănătos, corect față de toți sportivii. De acum înainte, acesta va fi aspectul care va guverna – ceea ce este foarte important pentru noi„, a tras concluzia pentru ProSport Marian Drăgulescu,  de opt ori campion mondial și de nouă ori campion european, cel care va disputa a treia ediție a Jocurilor Olimpice din carieră.

Mulțumit, dezamăgit, resemnat – care este sentimentul predominant la finalul dialogului cu Alin Petrache, de sâmbătă seară?
Da, mulțumit… Mulțumit.

Alin Petrache a promis că „va încerca să rezolve problema primelor”. Cam ce ar însemna asta, concret?
S-a discutat mai mult despre premieri în general și pentru viitor, mai degrabă. În perioada imediat următoare vor fi analize amănunțite, astfel încât premierea sportivilor cu rezultate excepționale să fie echitabilă, pe principiu valoric, fără să mai ajungem în astfel de situații. Ă‚sta a fost primul subiect. Am înțeles că retroactiv nu se mai poate face nimic din punct de vedere legal. Dar am vorbit despre reforma sportului românesc. Cu strategii pe termen mediu și lung, având în vedere rezultatele slabe din ultimii ani.

Practic, premierile pentru 2015 rămân așa cum au fost făcute și în 2016 lucrurile vor fi făcute mai bine, asta este concluzia?
Da… Exact. Până la urmă… nici dânșii nu au făcut acea premiere special pentru a ne discrimina pe noi. Dar noi am militat pentru un principiu corect, de la care se va pleca de azi înainte în acordarea premiilor la campionatele importante.

Concret, ați discutat și despre cifre, sume de premiere? Mai ales pentru că urmează Jocurile Olimpice…
Nu. Asta se va discuta la Ministerul Tineretului și Sportului, împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Ce este important și mă bucură – am discutat despre reintroducerea premiilor la Campionatele Naționale. De câțiva ani de zile nu se mai premiază medaliile obținute la Campionatele Naționale, ceea ce a fost un minus pentru sportul românesc, pentru că foarte puțini ajung să câștige medalii internaționale. Iar cei care nu ajung să câștige medalii internaționale trebuie motivați și ei să facă sport în continuare. Sport de înaltă performanță. De aceea vorbesc despre a fi remunerat și la Campionatele Naționale. Sunt persoane din cadrul echipei care ajută foarte mult, dar nu reușesc să câștige medalii pe plan internațional. Atnci este nevoie foarte mare de întreg colectivul de sportivi, pentru performanță. Și TOȚI sportivii trebuie motivați.

Și vreau să adaug – să nu uit – s-a mai discutat un lucru: îmbunătățirea condițiilor de pregătire privind dotările specifice fiecărei ramuri sportive. Vom avea și un plan de recompensare a staff-ului tehnic și medical – antrenori, medici, fizioterapeuți.

Concret, pentru gimnastică, asta ce implică? Se face ceva pentru Rio, apucă să se modifice?
Nu vorbim neapărat pentru gimnastică, este valabil la toate ramurile sportive. Dacă se rezolvă problema legată de premierea la Naționale – este un plus pentru noi. Dacă se rezolvă dotarea și îmbunătățirea condițiilor de pregătire – este un plus pentru noi.

„Nu, nu! Nu mă simt ca un lider de sindicat…”

Ați fost doar trei medaliați mondiali la această întâlnire – care este percepția – că sunteți un fel de lideri de sindicat, că voi sunteți cei care aveți curajul să vă cereți drepturile?
La discuție au fost Tiberiu Dolniceanu, Corina Chițu, Andreea Căprioriu și cu mine – am fost patru. A fost domnul Alin Petrache, președintele COSR, purtătorul de cuvânt al premierului (n.r. – Dan Suciu) și secretarul Sorin Chelmu.

Și Mihai Covaliu, președintele Federației Române de Scrimă…
Da, care a reprezentat fetele de la spadă și a ținut totodată partea staff-ul tehnic și medical. Mie mi-ar fi plăcut să mă întâlnesc și cu doamna ministru Lipă, pentru că am fost colegi la două Olimpiade și mi-ar fi plăcut să fie acolo. Sau măcar cineva din partea Ministerului Tineretului și Sportului. Dar, poate cu altă ocazie.

Revenind…
Nu, nu mă simt ca un lider de sindicat… Este vorba de faptul că noi am ieșit și am vrut să atragem atenția asupra unui principiu, al echității în sport. Am atras atenția, am reușit să avem această întâlnire în care am discutat despre lipsurile în sportul de performanță. Este un pas important pentru noi și sper ca pe viitor să mai avem astfel de întâlniri. Trebuie să rezolvăm nevoile la cel mai înalt nivel ale performerilor, pentru ca lucrurile să poată merge mai departe.

Privind înapoi, în 2008, la început de an olimpic erau probleme de sănătate pentru Marian Drăgulescu. Griji legate de recuperare. Acum, la un alt început de an olimpic, sunt frământări legate de problemele de fond ale sportului de performanță. Cum este să începi anul olimpic cu astfel de griji pe fundal, fără să poți spune că te concentrezi doar pe ceea ce ai de făcut în sală, la antrenament?
Eu pot spune că am început anul cu dreptul, cu această întâlnire. Sper ca pregătirea să meargă foarte bine. Am energia necesară. Din punct de vedere al sănătății mă simt foarte bine. Motivația există – medalia care îmi lipsește din palmares. Este visul meu. Abia aștept să o obțin. Avem un an foarte greu, avem în șase luni trei competiții foarte importante. Test-event-ul de la Rio, unde luptăm să calificăm echipa la Jocurile Olimpice – în aprilie. În mai avem Campioantele Europene, iar în august, Olimpiada. Va fi un an extraordinar de greu, sper să fim susținuți de MTS, de COSR, în tot ceea ce înseamnă pregătire. Sunt pozitiv, optimist și mergem înainte.

Mulțumesc și succes!
Mulțumesc, să ne fiți alături!

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A…
Selecționerul Ciprului nu s-a ferit de cuvinte! Ce a spus despre România, la câteva minute după meci
Selecționerul Ciprului nu s-a ferit de cuvinte! Ce a spus despre România, la câteva minute după meci
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului,…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
Mesajul afişat de ultraşii kosovari, încă din primul minut al meciului cu Lituania din Nations League
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4 săptămâni
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade în 24 de ore. ANM…
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Datoria uriaşă pe care o plăteşte mama lui Cristi Borcea! Milionarul care a ieşit din afacerea plănuită în Bucureşti
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic nimănui și…” Ce fac copiii regretatului afacerist
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic…
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se mai ține pe picioare
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe sicriul fiicei sale, abia se…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
Jannik Sinner câştigă Turneul Campionilor cu victoria în Finala ATP în faţa lui Taylor Fritz
E nevoie să echilibrezi roțile de fiecare dată când schimbi anvelopele de sezon?
E nevoie să echilibrezi roțile de fiecare dată când schimbi anvelopele de sezon?
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
×